INSTITUTUL ROMAN DE PSIHOTERAPIE INTEGRATIVA

Selectie rapida

Erik Homburger Erikson

Feb012014
Scris de IRPI Admin
Informatii utile - Celebritati

2-erikson

 

 

 

 


  Erik Erikson Homburger (1902-1994) a fost un psihanalist american de origine germană și educator ale cărui studii au contribuit, probabil, cel mai mult la înțelegerea tinerilor.
  La data de 15 iunie 1902 , Erik Erikson s-a născut în Frankfurt pe Main, Germania , din părinți danezi . Mama sa văduvă, s-a căsătorit ulterior cu pediatrul Theodore Homburger. Erikson a studiat prima data pictura in Germania și Italia . Mai târziu , el sa alăturat lui Peter Blos și Dorothy Burlingham , colega cu Anna Freud, în dezvoltarea unei scoli pentru copii mici de la Viena . Acest lucru a dus la analiza sa de formare cu Anna Freud și aprofundarea  seminarilor teoretice și a activităţii clinice. A dobândit, de asemenea, o diplomă Montessori , a absolvind Vienna Psychoanalytic Institute în 1933.
  În 1930, el sa căsătorit cu Joan Mowat Serson, care a fost interesataăde educație, precum și arte și meserii, și care împărtăşea un profund interes pentru scris. Dezvoltarea celor trei copii ai lor, Kai, Jon și Sue, precum și activitatea lui Erikson în școala creată de Anna Freud, a contribuit mult la modul lui de a gândii despre " schemele epigenetice " de dezvoltare și a vocabularului despre sănătate, în care a descris contribuțiile etapelor psihosexuale succesive către forţa ego-ul, cum ar fi încrederea și autonomia , inițiativa și industrie , precum și identitatea și intimitatea.
  Ca urmare a aderării lui Hitler la putere, Eriksons a plecat în Statele Unite, unde a început practica privată și o secvență de implicari in cercetare la Harvard Medical School (1934-1935), Yale School of Medicine (1936-1939), University of California at Berkeley (1939-1951), si Austen Riggs Center, Stockbridge, Mass. (1951-1960), Massachusetts (1951-1960), el a fost profesor invitat la University of Pittsburgh School of Medicine ( 1951-1960 ). Una dintre implicarile sale de mai târziu a fost de profesor de dezvoltare umana si lector in psihiatrie la Harvard University. Regulats se implica si in munca în străinătate , cum ar fi călătoria în India, în legătură cu studiul său intensiv asupra lui Gandhi .
  Întotdeauna, eliberat de gandirea tipic provincial cu un fundal mai static și limitat, gândirea lui Erikson a mers spre o înțelegere a modului în care unitățile dominante în succesinuea psihanalitica a etapelor de viata sunt definite de interacțiunea cu nevoile persistente și soluțiile tipice unei anumite cultură . Aceste formulări au fost susținute de observații de teren realizate în colaborare cu antropologi , și de asemenea, de observațiile asupra jocurilor copiilor .
  Extinderea lui Erikson asupra conceptului psihanalitic freudian clasic de dezvoltare a fost publicat în Childhood and Society (1950). Cartea a surprins unii freudieni ortodocși, care au vazut dezvoltarea ca fiind dominata doar de apariția secvențială de unități succesiv puternice modificate sau manifestarea primara a intimitatii - deprivare, complacere , sau pedeapsa -  in interacțiunea cu părinții. Cu acest concept mai larg de dinamica a interacțiunilor interioare - exterioare Erikson a furnizat inspiratie , provocare, și înțelegere a spectrului de științe sociale americane interesate de dezvoltarea copilului.
  Preocuparea lui Erikson la Austen Riggs Center a fost axata pe problemele anilor de adolescenta tarzie si maturitate timpurie . El a subliniat procesul universal de soluționare a conflictelor de identitate din timpul acestei faze de dezvoltare intr-un studiu profund al tanarului Martin Luther , Young Man Luther ( 1958) , într- o monografie ,  Identity and the Life Cycle (1959) , și într-un volum pe care la editat , Youth: Change and Challenge (1963) . Activitatea de la Harvard și preocuparea pentru studentii cu valori au dus la două colecții de eseuri : Insight and Responsibility (1964) și Identity, Youth and Crisis (1967) .     Acesta din urmă este o reformulare profetică a relației intre conceptele de ego și sine, și identificarea problemelor de noblețe și lașitate , dragoste și ură , și măreția și meschinărie , pe care o vede ca o transcendenta a problemelor tradiționale normative de " adaptare la societate . " Contribuția sa la înțelegere a problemelor de identitate în tinerețe în momentele în care schimbările personale se intersectează cu schimbarile istorice a condus catre cercetarea si explorarea aceastei zone . În 1969 Erikson publicat Gandhi's Truth, Adevărul lui Gandhi . Această carte se concentrează pe evoluția unui angajament pasionat, matur catre scop uman și pe precursorii dinamicii interioare ale strategiei nonviolente a lui Gandhi pentru a ajunge la acest obiectiv .
  Sursele care ii confera lui Erikson prospetime, subtilitate si un gen aparte de constientizare multipla sunt multe. Temperamentul de artist și receptivitatea sa contribuie atât la bogăția senzoriala și la perceptia sensibila a nuantelor de personalitate și de comportament . Viața lui a fost profund satisfăcătoare alături de familie și prietenii puternice , cu oameni cum ar fi Lawrence K. Frank, Margaret Mead, AL Kroeber, Murphy și Gardner , şi a susținut un sentiment de sănătate în potențialul pentru dezvoltarea ca ființă umană care se confruntă cu conflicte exacerbate de presiunea etapelor de viață la un moment dat . Modul liber în care s-a implicat într-o disciplină academică cu canoane rigide de formare a conceptului l-au ajutat să identifice formulele originale, precum și noi adaptări și implicații în psihanaliza clasică. Vede cu perspicacitate că " Împăratul nu are haine " astfel, Erikson relevă realismul și îndrăzneala fara inhibitii in sondare de noi zone de experiență ce se pot baza pe curiozitatea vie si  permanenta a copiilor
  Dragostea lui faţă de viață,de natură și fata de oameni de toate vârstele aparţinând unor culturi diferite stă la baza calităţii predominante vitale şi calde întâlnită în gândire și în scrierile sale. Acest lucru a creat rezonanţă cu studenţii din cadrul diferitelor discipline având o influenţă mai mare decât orice analist, dupa Freud .
  Freud a trăit și a lucrat într-un moment când cei bolnavi mintal au început să fie înțelesi și de conflictele interioare universale au inceput să fie înțelese mai profund . Erikson a crescut într- o perioadă în care soarta a lumii occidentale a fost amenințată de violență și de denigrarea valorilor - un moment în care sănătatea, " virtutea ",puterea și originile lor aveau nevoia să se afirme și să fie înțelese. Cărțile sale de mai târziu au anticipat cererile tinerilor protestatari care au repudiat falsitatea politică și materialismul lumii economice și au sustinut sinceritatea, pacea, iubirea, şi valorile umane.
Erikson a murit in 1994, cu toate acestea, cuvintele sale pot fi ascultate şi acum - chiar și cei care nu sunt familiarizați cu munca sa îi pot împărtăşi pasiunea, fiecare în limba sa.     Împreună cu numeroasele sale teorii și multitudinea de informații, Erikson a lăsat în urmă un sfat : " Nu confunda un copil cu simptomul lui . "

Sursa
http://biography.yourdictionary.com/erik-homburger-erikson

Ultima actualizare în Mar182015

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

© Copyright 2012.

Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa

IRPI este o organizaţie profesională, non-guvernamentală care activează în domeniul psihologiei şi psihoterapiei integrative, acreditată de Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă.

Site administrat de www.websystem.ro